För kosmisk energi är godare? (om Saltå Kvarn)

Jag brukar inte köpa Saltå Kvarns produkter, detta trots att jag;

  • Tycker de smakar gott.
  • Tycker de har snygga förpackningar.
  • Inte direkt har något emot ekologiska grödor och spannmål.

Många av Saltås produkter är biodynamiska, ”det är väl bra” säger du då, ”man skall väl värna om miljön, och ekologiskt jordbruk sker ju med naturliga metoder utan konstgödsel, besprutning mm.” Detta stämmer delvis, visst tycker jag att man skall köpa ekologiskt om man kan men här handlar det inte om en naturlig produkt utan om en övernaturlig sådan.

Biodynamiska produkter råkar kvalificera sig för kravmärkning och som ekologiska, men handlar egentligen om något helt annat. 1924 höll österrikaren Rudolf Steiner en rad föreläsningar om jordbruk enligt det antroposofiska system han själv drömt (skådat i andevärlden) ihop. Det går kort ut på att utnyttja kosmisk kraft för att berika grödor vilket i sin tur är bra för människan och dess andliga utveckling. På Wikipedia läser man följande om biodynamisk odling;

Steiner introducerade åtta preparat att använda istället för konstgödsel. Genom preparaten skall kosmiska krafter påverka jord och växter. Det vanligaste preparatet heter Humuspreparatet (eller 500), och tillverkas av kogödsel som grävs ner i marken och förmultnas under vintern. Andra preparat är kisel (501), rölleka (502), kamomill (503), brännässla (504), ekbark (505), maskrosor (506) och vänderot (507). Preparaten blandas sedan med hästgödsel och placeras i 50 cm djupa hål med två meters mellanrum.

Preparaten framställs späs ut under ritualliknande former, en stor dos astrologi används också för att bestämma när det är dags att så och gödsla… lyssna bara på det här om preparat 505;

505: Småhackade barkbitar av ek läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.

Nu skulle jag ju kunna skratta lite åt tomtarna i Järna och köpa deras produkter ändå, och hade antroposoferna nöjt sig med att pyssla med sin hokus pokus, sin odling och eurytmi så hade jag kanske gjort det. Tyvärr ägnar sig antroposoferna även åt att driva skolor (Waldorfpedagogik) och vårdinrättningar (Vidarkliniken) och när barn blir indoktrinerade i denna helt dogmatiska fantasilära tycker jag inte det är så värst gulligt längre.

Då själva matvinkeln tar slut här så får ni läsa vidare på egen hand, jag rekommenderar följande länkar;

Vetenskap och folkbildnings länkarkiv, avdelning antroposofi
Wikipedia om antroposofi
The ethereal kiosk

Annonser

1 thought on “För kosmisk energi är godare? (om Saltå Kvarn)

  1. Man kan nog säga att den biodynamiska odlingen är mer speciell och mer besynnerlig än människor vanligen kan föreställa sig! Som du skriver så är den ju något annat än ekologisk, även om den är ekologisk också. Den är ritualer och magi. Vilket skulle vara mindre problematiskt om kunderna faktiskt visste vad de betalade för — och, i full vetskap, valde produkten ändå. Man ser ju t o m i media att termerna ekologiskt och biodynamiskt blandas ihop då och då, som om de vore helt utbytbara.

    (Tack för länkningen!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s