Pumpasoppa

Igår hade vi lägenheten full av små häxor, vampyrer och jedi-riddare. För stämningens skull hade vi även karvat lite i en pumpa. Jag tyckte det vore synd att kasta bort en så pass stor grönsak så jag bestämde mig för att kolla upp vad man kunde laga för gott med den.

Som tur var behövde jag inte ge mig ut på nätet och leta efter pumparecept, DN hade en pumpaspecial med 4 rätter,varav en en pumpasoppa med kanel och ingefära som lät god. Jag har ändrat lite på receptet (rostad pumpa för mer koncentrerad smak) och presentation (små små krutonger för lite textur… Jag borde nog ha skurit dem innan jag rostade dem, blev lite smuligt)

Ingredienser

  • 1 stor banancharlottenlök
  • 2 färska vitlöksklyftor
  • ca 1 msk finhackad färsk ingefära
  • ca 2,5 dl grädde (måste jag skriva RIKTIG grädde?)
  • ca 350 g tärnad pumpa (jag tog bakhuvudet från vår)
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk korianderfrön
  • ca 5 droppar Tabasco

Till garnering

  • Gräslök
  • Smörrostade minikrutonger (2x2x2 mm)
  1. Skala och tärna pumpan. Rosta i ugn tills den börjar få färg (ungefär när du förberett och hackat de andra ingredienserna)
  2. Finhacka löken och moroten. Fräs i olja och smör (SMÖR, inte margarin!) i en gryta
  3. Blanda i pumpan och ingefäran och låt de fräsa med i någon minut
  4. Tillsätt kanelstång, korianderfrön, juice, buljongen och grädden, sjud i ca 10 min.
  5. Tag bort kanelstången och mixa slät. Smaka av med Tabascon och salt
  6. Servera soppan garnerad med krutonger och gräslök
Soppan fick ett varmt mottagande då både min son W och hans kusin A ”Jag gillar inte pumpa!” tyckte det var jättegott och dessutom ville ha backning. Jag sprang över till andra sidan gatan till Rosendals trädgårds brödbutik där jag köpte en baguette som avnjöts med smör och lite flingsalt. Jag tror de har världens bästa baguetter! (Måste vara den kosmiska energin som gör det)
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s